Lækker slankemad med kylling

Slankeretter med kylling er en god proteinkilde med lavt energiindhold. Det gør opskrifter med kylling oplagt til en slank linje, lyder det fra DTU og Fødevarestyrelsen. Traditionelt har kvinderne spist mere kylling end mændene, men DTU-forsker spår, at det snart vender.

Lækker slankemad med kylling

Løbeture, styrketræning, cykelture, mere styrketræning og måske en lang gåtur til sidst inden endnu en løbetur. Træning og motion er nødvendigt for at holde den slanke linje eller for at tabe sig, det behøver dog ikke at være Iron Man eller Marathon.

Hvis man skal opnå den bedste effekt, skal der også fokus på kosten. Det handler om at få tilført protein, fibre og samtidig vælge energikilder, der har et lavt indhold af fedt pr. 100 gram.

DTU: Kylling er en god proteinkilde
Kylling er et godt valg som proteinkilde i en sund kost. Det mener Anja Biltoft-Jensen, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, der fremhæver, at det dog aldrig må stå alene. Det afgørende er en sund og varieret kost, hvor man spiser fra alle fødevaregrupper og får proteiner fra forskellige kilder.

”Kylling er fortrinsvis magert kød, så det er en god proteinkilde, og det bidrager med næringsstoffer” siger Anja Biltoft-Jensen.

Hun forstår, hvorfor så mange vælger det til.

”De fleste kyllingeudskæringer er magre. Det brune kød, der sidder på over og underlåret, er mere fedt, og hvis man spiser skindet med, får man også en del fedt derfra, men det kan man jo pille fra,” siger hun.

Gå efter det magre kød
DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen anbefaler overordnet at gå efter det magre kød, hvilket vil sige kød, der indeholder maks. 10 pct. fedt. Det kan ”med fordel være på menuen nogle gange om ugen,” som deres hjemmeside altomkost.dk formulerer det og præciserer:

”Kylling og kalkun kan høre til det magre kød, men det afhænger af, hvilke dele af fjerkræet, du vælger. Brystkød uden skind fra kylling, kalkun og and indeholder kun fra 1-4 gram fedt pr. 100 gram råt kød. Men lår og skind kan indeholde meget fedt. Skær derfor synligt fedt og skind fra, inden du spiser det.”

LÆS MERE De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima


Afslappet forhold til kostindtag er afgørende

Det afgørende er at få et afslappet forhold til sin mad, fastslår Trine Enevold Grønlund, der er projektleder i Fødevarestyrelsen.

”Det er ikke noget problem i at spise skindet indimellem. Det handler om variation. Så hvis man er glad for skindet, kan man skære ned på andre ting i sin kost. Måske skal man ikke servere flødekartofler eller en fed sovs til. Alternativt kan man skære ned på mængderne,” siger Trine Enevold Grønlund.

Hun fraråder at veje maden, tælle kalorier og lave beregninger, for det må ikke blive en spændetrøje.

”Det er bedre at pejle overordnet, huske at spise masser af grøntsager – ikke mindst ved ofte at udskifte eller supplere kød med grøntsager i retter,” siger Trine Enevold Grønlund.


Fordele ved at vælge kylling

I De officielle kostråd er der ingen begrænsninger på, hvor meget kylling vi må spise. Kylling er også en god kilde til B-vitamin, og indeholder omtrent 20 gram protein pr. 100 gram, hvilket gør kylling til en af de afgørende byggesten for kroppens muskler.

”Kylling er ikke en god kilde til A, D og E-vitamin, men bidrager med B-vitamin, og så har kødet en god fedtsyresammensætning,” siger Anja Biltoft-Jensen.

Kylling i top
DTU Fødevareinstituttet har desuden set nærmere på, hvad danskerne rent faktisk spiser til aftensmad, og kylling i hele udskæringer er klart den mest populære ret, lige fra vi er fire år og får det serveret, og indtil vi fylder 34 år. Herefter er kylling stadig med i toppen, men nu konkurrerer det med grisekød og oksekød. Grundlæggende har kylling en tendens til at være mest populært hos kvinder.

”Kylling er en fast del af danskernes kostvaner, og vi kan se, at der er kønsspecifikke forskelle i indtaget af kyllingekød. Det er i høj grad kvinderne, der foretrækker kylling, særligt kvinder imellem 15 og 49 år, men jeg tror, at mændene vil følge trop med tiden, fordi fedme er blevet et fast samtaleemne i samfundet, og det er ved at gå op for dem, at kylling er oplagt, som del af en sund kost, hvis man gerne vil holde en slank linje,” siger Anja Biltoft-Jensen

Trine Enevold Grønlund fremhæver, at kylling også figurerer i top for danskernes hverdagsmad, fordi det er relativt nemt at tilberede. Derudover er der vide rammer for at smage det til og krydre det.

”Det kan bruges til mange ting og på mange måder – ikke mindst i stil med en bøf, hvis man er til det. Derudover er det ret nemt at have med at gøre, og så er det ret neutralt i sin smag. Det gør, at det er ret sjældent, at folk siger om kylling, at det kan de sør’me ikke lide.”