Valgflæsk på 10 forskellige måder

Stegt flæsk er en kærkommen tradition i danske hjem ved folketingsvalg, fordi det er nemt at tilberede og egner sig til hele året, fortæller historiker. Voresmad.dk giver dig her den klassiske opskrift, samt 9 andre varianter over stegt flæsk.

Valgflæsk på 10 forskellige måder

Valgflæsk.

Egentlig er der tale om populistiske løfter til vælgerne om alskens goder efter valget, men der er naturligvis også tale om den mere jordnære betydning af ordet: At spise flæsk på aftenen for et folketingsvalg.

Talrige værtshuse landet over byder på den klassiske danske variant af stegt flæsk med persillesovs. Nogle eksempler er Rio Bravo i København, der er kendt for det politiske Rio Bravo-forlig i 1983, Teaterbodegaen i Aarhus eller Restaurant Carlslund i Odense.

En velegnet måde at samles om bordet

Af samme grund er traditionen ifølge Bettina Buhl, museumsinspektør på Dansk Landbrugsmuseum, også blevet populær ude i de danske køkkener som en oplagt måde at samles om noget fælles og velkendt.

”Når vi danskere er fælles om noget. Det kan være julen eller stemmeboksen, har vi brug for også at være fælles om det, vi spiser. Det er om bordet, vi sætter os sammen og diskuterer eller drøfter en række ting og her passer flæsk godt ind, fordi alle har mulighed for at lave det,” siger Bettina Buhl.

Flæsk passer godt til alle tider af året

Hun peger på, at flæsk netop er en oplagt tradition, fordi Danmark er et svinekødsland, og fordi valget kan falde på alle tider af året.

”Vi har mulighed for at servere flæsk på alle tider af året, så derfor kan det altid passes ind. Dertil kommer at stemmestederne først lukker kl. 20 og her passer retten glimrende for den kræver ikke en lang og kompliceret tilberedningstid.”

Kåret som Danmarks nationalret

Retten blev med knap 28.000 ud af i alt 63.000 danske stemmer ligefrem kåret til Danmarks nationalret i efteråret 2014, da fødevareminister Dan Jørgensen udskrev en stor konkurrence om at finde én vinder blandt en række traditionelle danske retter, som danskerne har for vane at samles omkring.

Retterne skulle høre til i den sundere ende

Dogmereglerne til de i alt 8 retter, der konkurrerede var, at alle ingredienser skulle kunne købes i danske supermarkeder, de skulle kunne laves på kort tid derhjemme og så skulle de høre til i den sundere ende af skalaen. Det interessante ved stegt flæsk er, at modsat hvad mange tror, hører denne ret også til i den kategori, fordi en meget stor del af fedtet smelter af ved tilberedningen.

22,5 gram fedt smelter fra ud af 30 gram

Ifølge beregninger fra DTU Fødevareinstituttet har kød til stegt flæsk ganske vist 30 gram fedt pr. 100 gram – her er taget udgangspunkt i svinebryst af et stegestykke, som er det mest almindelige kødstykke at lave retten af.

Men hvis man steger det sprødt, som det sig hør og bør, vil 22,5 gram af det fedt smelte fra. Og det er ligegyldigt om det steges i ovn eller på pande, eller om man tørsteger det, eller steger det i olie.

12,5 skive stegt flæsk med tilbehør svarer til Big Mac-menu

Stegt flæsk med kartofler og persillesovs ender derfor på højst 2.500 kJ, hvoraf under 30 pct. af energien stammer fra fedt. Til sammenligning indeholder en Big Mac Menu (4935 kJ = 1175 kcal) knap lige så mange kalorier som 12½ skive stegt flæsk, 12½ kartofler og 2,5 dl persillesovs (i alt 5165 kJ = 1230 kcal).

Eller hvad der svarer til 2½ portion stegt flæsk med kartofler og persillesovs.

SE OGSÅ Illustrationen med sammenligningen fra Vidste du, at "Dagskost for unge".