Nakkekam hel

Nakkesteg

Et dejligt stykke kød, der med sin fedtmarmorering kan holde sig smagfuldt og saftigt ved længere tilberedning. Nakkestegen er med svær, og kan derfor anvendes som et alternativ til flæskesteg. Nakkestegens fedt gør, at man ikke skal være lige så nænsom med tilberedningen, som når man laver flæskesteg af fx kam.


Skærevejledning

Nakkestegen skæres af forenden. 

Den er uden ben.

Der fjernes en kile af spækket fra rygsiden, så spæktykkelsen bliver ens.

Sværen ridses med ½ - 1 cm's mellemrum og stegen snøres, da sværen ikke sidder fast i kødet, hvor bovbladet er fjernet. 

Tilberedning

Tilberedningssvind: Ca. 35 %

Grundtilberedningsanvisning i ovn 

Stegetiden for en nakkesteg på 1 kg og 3 kg er ens, da tykkelsen af kødet er den samme.

Flæskesteg af nakkekam 

1-3 kg nakkesteg 
1-3 spsk groft salt 
5 dl vand, hvis der ønskes sauce

Tilberedningstid: Ca. 2¾ time 

• Rids forsigtigt sværen efter, hvis den ikke er ridset mindst ½ cm dybt. Det kan være svært, hvis stegen er snøret.
• Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. 
• Læg stegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så vandret som muligt. 
• Sæt bradepanden med stegen nederst i en kold ovn. 
• Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 2½ time til den er gennemstegt. 
• Bruges stegetermometer, skal centrumtemperaturen være 80 grader eller højere. Er sværen ikke helt sprød, så brun stegen efter ved 250 grader. 

Grundtilberedningsanvisning i ovn ved lav temperatur
• Gør stegen klar som beskrevet ved flæskesteg af nakkekam. 
• Stik et stegetermometer ind midt i kødet. 
• Stil stegen nederst i en kold ovn. 
• Tænd ovnen på 100 – 125 grader. 
• Når centrumtemperaturen er 65 grader, skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen når 80 grader. 
• Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk. 
• Det er nødvendigt at bruge et stegetermometer eller en kødnål for at se, om stegen er gennemstegt, da stegetiden varierer meget fra ovn til ovn.
Tilberedningssvind: Ca. 35%

Grundtilberedningsanvisning på grill

  • Nakkesteg grilles ved indirekte varme.
  • Brug stegetermometer.
  • Centrumtemperaturen skal være 80 grader for et saftigt og mørt resultat.