Hel and

Hel and


Skærevejledning

Vægt:
Ca. 3 kg
Ænder fås i størrelsen ca. 2,6-3,6 kg

Rå: ca. 36 % kød, ca. 33 % skind/fedt og ca. 24 % ben

Fedtindhold i 100 gram:
28 g
Fedtindholdet er baseret på økologisk Dansk Ands egne analyser og kan derfor ses på næringsdeklarationen.

39 g for and, kød og skind, rå og 5 g for and, kød, rå ifølge www.foodcomp.dk

Kogning i gryde
1 and, ca. 3 kg
Salt
Evt. grøntsager eller krydderurter

Tilberedningstid: ca. 2 ¾ time
Kogesvind: Tal er pt. ikke til rådighed

Skær de yderste vingespidser og halsskindet af anden. Tag posen med indmad ud. Gå anden efter for evt. fjerrester. Fjern gumpen eller kirtlerne på oversiden af gumpen. Fjern rester af indvolde m.v. fra andens indre. Skyl anden. Kom den i en gryde med kogende vand, så det lige dækker. Del evt. anden, hvis gryden ikke er stor nok. Bring vandet i kog igen og skum. Tilsæt salt og evt. grøntsager eller krydderurter i mindre stykker. Kog ved lav varme under låg i 2- 2½ time til anden er mør.
Tjek om anden er gennemkogt, ved at vride/skære låret frit fra kroppen og se om kødsaften er klar.
Fjern og kasser skindet og evt. fedt på anden. Skær anden i passende stykker.

Stegning i ovn
Helstegt and – stegt ved 200 grader

1 and, ca. 3 kg
Salt og peber

Tilberedningstid: ca. 2 ¼ time
Stegesvind: ca. 38 %

Skær de yderste vingespidser og halsskindet af anden. Gem vingespidser til sauce. Tag posen med indmad ud. Gem den til sauce. Gå anden efter for evt. fjerrester. Fjern gumpen eller kirtlerne på oversiden af gumpen. Fjern rester af indvolde m.v. fra andens indre. Skyl anden. Krydr indvendigt og udvendigt med salt og peber.
Læg anden med brystet nedad på risten i en bradepande. Sæt anden i midten af en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og steg anden ca. 1 time.
Vend anden, så ryggen er nedad og stil bradepanden i ovnen igen. Steg anden yderligere ca. 1 time.
Tjek om anden er gennemstegt efter ca. 2 timer, ved at vride/skære låret frit fra kroppen og se om kødsaften er klar. Skær anden i passende stykker.

Stegning i ovn
Helstegt and – stegt ved 130 grader
1 and, ca. 3 kg
Salt og peber

Tilberedningstid: ca. 6 timer
Stegesvind: ca. 45 %

Skær de yderste vingespidser og halsskindet af anden. Gem vingespidser til sauce. Tag posen med indmad ud. Gem den til sauce. Gå anden efter for evt. fjerrester. Fjern gumpen eller kirtlerne på oversiden af gumpen. Fjern rester af indvolde m.v. fra andens indre. Skyl anden. Krydr indvendigt og udvendigt med salt og peber.
Læg anden med brystet nedad på risten i en bradepande. Sæt anden i midten af en kold ovn. Tænd ovnen på 130 grader og lad anden stege ca. 4 timer. Vend anden med brystet opad og steg i 1 ¾ - 2 timer. I alt ca. 6 timer. Hvis anden ikke er gylden og sprød stilles den i ovnen ved 200 grader til den er perfekt. Skær anden i passende stykker.

Stegning i ovn
Sommerfugleand
1 and, ca. 3 kg
Salt og peber

Tilberedningstid: ca. 1 ¾ time
Stegesvind: ca. 35 %

Skær de yderste vingespidser og halsskindet af anden.
Tag posen med indmad ud. Klip anden op langs rygsøjlen.
Fjern gumpen eller kirtlerne på oversiden af gumpen.

Fold anden ud. fjern rester af indvolde m.v. fra andens indre.
Krydr med salt og peber. Læg anden i bradepanden med skindsiden opad. Tryk den så flad som muligt. Sæt anden i midten af en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og steg anden 1¼-1½ time. Tjek om anden er gennemstegt, ved at vride/skære låret frit fra kroppen og se om kødsaften er klar. Skær anden i passende stykker.

Stegning på grill
1 and, ca. 3 kg
Salt og peber

Tilberedningstid: ca. 2 timer
Stegesvind: Tal er pt. ikke til rådighed

Tænd op i grillen med briketter med stor brændværdi. Skær de yderste vingespidser og halsskindet af anden. Tag posen med indmad ud. Gå anden efter for evt. fjerrester. Fjern gumpen eller kirtlerne på oversiden af gumpen. Fjern rester af indvolde m.v. fra andens indre. Skyl anden. Krydr indvendigt og udvendigt med salt og peber.
Steg anden ved indirekte varme. Dvs. kullene lægges ud til siderne eller i den ene side og under anden sættes en foliebakke til opsamling af fedt. Læg anden på risten med ryggen nedad. Læg låg på og steg 45 minutter. Vend anden og steg yderligere 1 time under låg. Tjek om anden er gennemstegt ved at vride/skære låret frit fra kroppen og se om kødsaften er klar. Skær anden i passende stykker.


Tips

  • Stegt and kan parteres og derefter stilles i ovnen ved høj temperatur for at få alt skindet sprødt.
  • Oversteg ikke anden, så bliver brystet tørt.
  • Lårene skal steges længst for at blive møre, så man kan skære dem af og komme dem i ovnen ½ -1 time før resten af anden.
  • Læg stanniol eller bagepapir i bunden af bradepanden, det letter rengøringen.