Sprængt oksebryst med peberrodssauce

En rigtig simreret, hvor selve arbejdstiden er minimal, og smagen er i top. Delikat mormormad, der er værd at vente på. Den passer stort set sig selv. Oksekødet er mørt som smør, og saucen fyldig og cremet.

Sprængt oksebryst med peberrodsauce

Af Nanna Simonsen

Det skal du bruge

6-8 personer

1200-1500 g sprængt*) oksespidsbryst uden ben
1 gulerod
1 lille stykke knoldselleri (ca. 100 g)
1 stort løg
1 krydderbuket af: 1 kvist timian, 1 laurbærblad, 6 persillestilke og det grønne af 1 stor porre
2 nelliker
10 peberkorn

Peberrodssauce:
3-4 spsk. mel
30 g smør
5-6 dl af suppen fra oksebrystet (skummet og siet)
1 dl sødmælk
salt og peber
2-3 spsk. lagereddike
3 spsk. korender (en slags små rosiner) udblødte i koldt vand
125 g friskreven peberrod (et stort stykke)

*) Spræng evt. oksebrystet selv: Drys det med en blanding af salt og sukker og læg det i en plastikboks eller frysepose i køleskabet i 15-20 timer. Vend kødet flere gange undervejs. Beregn ca. 7 spsk. groft salt og 1 spsk. sukker til et stykke oksebryst på 1,5 kg.

Tilbehør

1,5 kg kogte kartofler
1,5 kg friske urter, kogt møre i suppen (6 gulerødder, 3 store porrer og 500 g selleri)

Ca. 3 timer, heraf arbejdstid ca. 45 minutter


Sådan gør du

Kødet
1. Sæt oksebrystet over i så meget koldt vandt, at det dækker. Bring det langsomt i kog og skum grundigt.

2. Gør gulerødder, selleri og løg i stand. Lad løget være helt og skær de andre grøntsager i mindre stykker. Bind krydderbuketten sammen med bomuldsgarn, og stik nellikerne i løget. Kom alle grøntsager, krydderbuketten og peberkornene i gryden og lad oksebrystet pochere (dvs. koge meget blidt) i ca. 2 1/2 time, til kødet er helt mørt.

3. Gør urterne til tilbehøret i stand og skær dem i mindre stykker. Tag kødet op og si suppen. Kog urterne møre i suppen. Skum suppen for fedt og brug den til saucen.

Peberrodssauce
1. Bag mel og fedtstof op, spæd med suppen fra oksebrystet, tilsæt mælk og kog saucen godt igennem. Smag til med salt og peber samt eddike og korender/sukker. Lad saucen koge et øjeblik.

2. Tag gryden af og tilsæt peberrod. Saucen må ikke koge efter at peberroden er tilsat, fordi peberrod mister sin smag og kraft ved kogning.

3. Skær spidsbrystet i skiver og server det med de nykogte urter, peberrodssauce og kogte kartofler.

 

Tips

Det er næsten umuligt at købe et stykke oksebryst, der er småt nok til fire personer, så i denne opskrift er der mad til mange flere eller en lille familie i to dage.


energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 22%
Kulhydrat 40%
Fedt 38%
3131 kJ - 748 kcal
Sund hverdagsmad