Presset svinesylte fra Skagen

Presset svinesylte fra Skagen

Af Carsten Kyster og Jens Munch

Det skal du bruge

Frokost til 25-30 personer

Ca. 1,5 kg svinebryst, kogestykke
Ca. 1,5 kg svinebryst, stegestykke
15 sorte peberkorn
2 spsk groft salt
3-4 laurbærblade
3 blade husblas
2 runde skåle eller sandkageforme på mindst 1½ l
Tilbehør
25 skiver rugbrød - evt. ristet
syltede rødbeder
sennep

Ca. 2½ time + 12 timer til afkøling


Sådan gør du

Bed slagteren om at skære svær, ben og brusk af kødstykkerne, men få det hele med hjem.
Kom kødet i en stor gryde sammen med svær, ben og brusk. Hæld kogende vand over, til kødet netop er dækket. Bring det i kog. Fjern skummet. Tilsæt krydderier. Kog ved lav varme under låg, til kødet er mørt, det tager ca. 1½ time.

Tag kødet op, og køl det af i ca. 15 minutter. Skær kødet i 1 cm tykke skiver, og læg det helt tæt i bunden af en skål - sørg for, at der ikke er huller. Drys med salt og stødt sort peber med løs hånd. Læg et nyt lag kød ovenpå, gentag krydringen, et nyt lag kød, et nyt lag krydderier o.s.v. Pres kødet ned med en knyttet hånd.

Si kogelagen, skum evt. for fedt, hvis lagen ikke er særlig salt, kan den koges ind. Læg husblasen i blød i koldt vand. Brug ca. 2½ dl kogelage, og smelt husblasen heri. Hæld lagen over sylten - den skal være dæk-ket, når den er i pres.
Sæt den anden skål oven i sylten, så sylten er i let pres. Fyld øverste skål med vand eller noget andet tungt.

Stil det i køleskab i minimum 12 timer.

Skær rundt langs skålens kant, og vend sylten forsigtigt ud på et fad.

Tips

  • Husblas kan udelades, hvis sylten ikke behøver at være meget stiv.
  • Skær evt. rugbrød i tern og rist det på panden eller i ovnen.

  • energifordeling

    Er under udarbejdelse.

    Gæster