Grøntsagsfad med æg og karry

Æg er sunde og mættende, og i denne ret er de krydret med mild karry og bagt i ovnen med porrer i tynde skiver, groftrevne squash og gulerødder. Fadet serveres med koldhævede boller, lynsyltede rødbeder og grønt krydderurtedrys.

Af Sandra Leigh Draznin

Det skal du bruge

2 personer

Grøntsagsfad:
1 squash ( 250 g groftrevet/200 g presset)
1-2 gulerødder (100 g groftrevet)
1 porre eller 1 bundt forårsløg (100 g fintsnittet)
1 dl minimælk
2 spsk majsstivelse
3 æg (210 g)
2 tsk mild karry
¾ tsk groft salt
friskkværnet peber
2 æggehvider
1 tsk olie (til fadet)

Lynsyltede rødbeder:
4 spsk eddike
2 spsk vand
2 spsk sukker
5 sorte peberkorn
1 stjerneanis
1 laurbærblad
1-2 stribede rødbeder (175 g skrællet)

Drys:
Brøndkarse, purløg, persille

Ca. 1 time


Sådan gør du

Tænd ovnen på 180 grader varmluft eller 200 grader alm. ovnvarme.
Vask og riv squash på den grove side af råkostjernet.
Læg den revne squash i en sigte.
Skræl gulerødder, og riv dem groft.
Rens porrer eller forårsløg, og skær dem i tynde skiver.
Pisk mælk og majsstivelse sammen, og pisk æg og krydderier i.
Pres væden af squashen.
Vend grøntsagerne i æggemassen.
Pisk æggehviderne stive, og vend dem i.
Smør et ovnfast fad med olien. Hæld æggemassen i fadet.
Stil fadet midt i ovnen, og bag i ca. 45 minutter, til grøntsagerne er møre, og æggemassen er stivnet.

Lynsyltede rødbeder:
Bland eddike, vand, sukker og krydderier i en gryde, og kog det til sukkeret er smeltet. Køl af i mindst 20 minutter.
Skræl rødbederne, og skær dem i papirtynde skiver på en mandolin.
Tag krydderierne op af lagen med en ske. Vend rødbederne i krydderlagen, og lad dem trække i mindst 15 minutter.

Drys:
Skyl og tør krydderurterne. Klip brøndkarse og purløg, og hak persillen. Anret f.eks. i små skåle.

Servering:
Servér grøntsagsfadet med grønt drys, lynsyltede rødbeder og koldhævede havreboller.

Tips

  • Du kan altid skifte grøntsagerne ud med andre efter sæson. Prøv fx med butternutsquash, hokkaido, broccoli, blomkål eller rodfrugter som selleri, persillerod og pastinak.
  • De overskydende æggeblommer kan bruges til mayonnaise, remoulade, cæsardressing, aioli, hollandaise, bearnaise, hjemmelavet pastadej, pasta carbonara, pandekagedej, tærtedej, iscreme, kagecreme, budding, creme brulé og lemon curd (citronsmør).

energifordeling

Grøntsagsfad
Energifordeling og -indhold pr. person:
Protein 23%
Kulhydrat 44%
Fedt 33%
1790 kJ – 430 kcal

Grøntsagsfad med to boller pr. person
Energifordeling og -indhold pr. person:
Protein 18%
Kulhydrat 56%
Fedt 26%
2860 kJ – 680 kcal
Sund hverdagsmad