Glaseret hamburgerryg med grønlangkål og brunede kartofler

Glaseret hamburgerryg med grønlangkål og brunede kartofler

Sprød og gylden hamburgerryg med stuvet grønlangkål og karamelliserede kartofler. En klassisk komposition med nogle af Danmarks bedste råvarer.

Af Anne Skovgaard-Petersen

Det skal du bruge

4 personer

¾ kg hamburgerryg uden ben

Glasering
½ spsk dijonsennep
½ spsk rasp
1 spsk rørsukker eller farin

Grønlangkål
600 g friske grønkålsblade eller 450 g frosset
3 spsk hvedemel
3 dl mælk, fx minimælk
25 g smør
salt, peber og sukker

Brunede kartofler
¾ kg små kartofler
2 spsk smør eller margarine
5 spsk sukker

ca. 1½ time


Sådan gør du

Kom hamburgerryggen i en gryde med kogende vand, så det lige dækker. Bring vandet i kog igen og skum. Kog ved lav varme under låg i 30-45 minutter til centrumtemperaturen er 60 grader. Tag gryden fra varmen og lad hamburgerryggen stå 20 minutter i kogevandet.

Tag kødet op og fjern evt. hinde eller net. Gem suppen til at koge grønkålen i.

Læg hamburgerryggen i et ovnfast fad og dup den tør med køkkenrulle. Smør sennep på evt. med en paletkniv og drys rasp og rørsukker på. Sæt hamburgerryggen midt i en 225 grader varm ovn i ca. 10 minutter, til den er gylden og sprød.

Fjern de groveste ribber på grønkålsbladene. Kog dem 10 minutter i suppen fra hamburgerryggen eller i vand. Tag kålen op i en si og tryk vandet af. Hak kålen fint med en kniv eller gennem en kødhakker. Pisk mel og mælk sammen i en gryde og bring det i kog under piskning. Pisk smørret i. Skru ned for varmen og kom kålen i. Varm den igennem og smag til med salt, peber og sukker.

Er kålen frossen, lægges den frossen i saucen. Læg låg på, og lad kålen tø/koge langsomt op. Rør af og til. Kog stuvningen ca. 5 minutter og smag til med salt, peber og sukker.

Kog kartoflerne og pil dem. Hæld varmt vand over de kolde kartofler og lad dem stå i 5-10 minutter. Hæld vandet fra. Smelt sukkeret på en pande til det er lysebrunt. Tilsæt smør og derefter kartoflerne. Skru evt. ned for varmen så karamellen ikke bliver for mørk. Bliver der skruet for meget ned, bliver karamellen stiv og vil ikke sætte sig på kartoflerne. Vend forsigtigt kartoflerne hele tiden til de bliver pænt lysebrune over det hele.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 33%
Kulhydrat 47%
Fedt 20%
2690 kJ - 640 kcal
Sund hverdagsmad