Gammeldags oksesteg med brun sovs og waldorfsalat

Det skal du bruge

6 personer

1 kg oksetykkam
Salt og peber
2 tsk olie

2 skalotteløg, 25 g
1 pastinak, 125 g
2 tsk olie
1 blegselleritop
1 kvist timian
1 kvist rosmarin
1 laurbærblad
5 dl rødvin
2,5 dl vand

Brun sovs
2 spsk smør
3 spsk mel
5 dl fond
2 spsk balsamico
1 lille tsk kulør

Waldorfsalat
2 hjertesalat, 200 g
4 stilke blegselleri, 120 g
2 æbler, 220 g
100 g grønne druer
50 g valnødder

Dressing
1 dl fraiche 9%
3 spsk mayonnaise
2-3 spsk citronsaft
1 spsk sukker

½ bundt persille gerne bredbladet

Pynt
Evt. friske ærteskud
Tilbehør
  • 1½ kg kartofler

Ca. 2 timer


Sådan gør du

Dup kødet tørt med køkkenrulle, krydr med salt og peber.

Varm smør og olie ved god varme i en gryde. Brun kødet i 2-3 minutter på hver side. Tag kødet op.

Pil skalotteløg og skræl pastinak. Skær begge dele i grove stykker.
Varm olie i gryden ved god varme og svits løg og pastinak i 2-3 minutter.
Skyl blegselleritop, timian og rosmarin og bind en krydderbuket med laurbærblad.
Kom kødet tilbage i gryden. Tilsæt krydderbuket.

Hæld vin og vand i gryden. Læg låg på og skru ned til svag varme. Lad retten simre i 1½ time.
Sluk for varmen og lad kødet stå 1 time i ”suppen”.

Rør alle ingredienserne sammen til dressingen. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Skyl hjertesalat og skær den strimler.
Skyl og skræl det yderste af blegselleri stilkene. Skær dem i fine skiver. Skyl æbler og skær dem i fine både. Skyl druerne og halver dem, fjern eventuelle sten. Hak valnødderne.
Skyl og hak persille.
Dryp dressingen over ved servering.

Tag kødet op og hold det varmt.
Si suppen. Kog den ind i 8-10 minutter ved høj varme og uden låg. Hæld fonden i en kande.

Kog kartoflerne.

Smelt smør i gryden ved middel varme og tilsæt mel. Rør rundt et par minutter. Hæld fond i gryden lidt efter lidt, mens der røres/piskes, indtil saucen har en passende konsistens. Tilsæt kulør til en passende farve.
Smag til med balsamico, salt og peber.

Tips

  • Gammeldags oksesteg kan også laves af oksetyksteg.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 19 %
Kulhydrat 31 %
Fedt 43 %
3350 kJ – 800 kcal
Gæster