Forårssuppe med kalv, krydderurter og spidskål

Forårssuppe med kalv, krydderurter og spidskål

Af Nanna Simonsen

Det skal du bruge

4 personer

6-700 g kalvespidsbryst

Til kogning af kød og grundsuppe:
1 stor gulerod, 120 g
1 skive knoldselleri, 100 g
1 mellemstort løg, 130 g
1 porretop,
persillestilke
1 kvist timian
10 peberkorn
2 spsk salt

Til suppen:
4 skiver rugbrød eller groft brød, 200 g
3 små hønseæg eller 6-8 vagtelæg

1 lille spidskål (ca. 200 g)
1-2 persillerødder (150 g)

3 potter frisk kørvel eller en pose frossen hakket kørvel
1 bundt purløg
1 bundt persille
½ citron

Ca. 2 timer, heraf arbejdstid ca. 40 minutter


Sådan gør du

Gør grøntsagerne i stand og skær dem i mindre stykker.
Læg kødet i en stor gryde og hæld koldt vand ved til det dækker rigeligt.
Bring gryden i kog og skum omhyggeligt.
Læg grønsager, krydderurter, peberkorn og salt i gryden.
Skru helt ned og lad kalvebrystet simre i 1½ -2 timer. Eller til det er så mørt, at man meget let kan stikke en stegegaffel igennem det.

Tag kødet op og lad det køle af. Skær ca. 1/3 af stykket og læg dette stykke tilbage i gryden. Kog yderligere 30-40 minutter.

Resten af spidsbrystkødet kan bruges til pålæg eller i en sandwich.

Tag det nu meget møre kalvespidsbryststykke op og lad det køle af.
Si suppen og skum fedt af.

Tænd ovnen på 140 grader. Tør brødet på risten i ca. 20 minutter.
Lad det køle af. Knus eller bræk det i småstykker.
Eller skær det i strimler og rist det på en tør pande.
Kog æggene smilende.

Snit kålen i tynde strimler og skær persillerødderne i meget små tern.
Hak kørvel, purløg og persille fint.
Fjern alt synligt fedt fra kødet og skær det i meget tynde strimler.
Bring suppen i kog og tilsæt kål, kød og persillerødder. Lad suppen koge et par minutter.
Smag til med salt, peber, en knivspids fintrevet citronskal og 2 tsk –saft.
Tilsæt krydderurterne – gem lidt til at drysse over til sidst.
Server som på billedet.

Tips

  • Når du tilbereder udskæringer, som spidsbryst kan det være svært at ramme lige den mængde, der skal bruges til den aktuelle opskrift. Ofte vil stykket være større, og der vil være kød tilovers.
  • Men rester af kalvespidsbryst kan bruges til andre måltider og skæres tyndt som dejligt pålæg i madpakken.
  • Se opskrift på sandwich med ristet kalvespidsbryst og selleri-remoulade.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person:
Protein: 38%
Kulhydrat: 36%
Fedt: 26%
1845 kJ = 441 kcal
Gæster