Flæskesteg med ovnbagte rodfrugter

Flæskesteg med ovnbagte rodfrugter

Bente Nissen Lundsgaard

Af Bente Nissen Lundsgaard

Det skal du bruge

6 personer

1,2 kg svinekam med svær og uden ben
Salt og peber
2 laurbærblade
1 løg

Sauce
3 dl sky
1 ½ spsk hvedemel
2-3 spsk balsamico
1 spsk ribsgelé
saucekulør

Ovnbagte rodfrugter
300 g persillerødder
300 g rødbeder
4-5 gulerødder, ca. 350 g
1 kg små kartofler
2 spsk olie
2 spsk citronsaft
2 kviste frisk timian eller 1-2 tsk tørret timian

ca. 1¾ time


Sådan gør du

Rids sværen helt ned til kødet med en ½ cm´s mellemrum - undgå at ridse i selve kødet. Hvis slagteren har ridset sværen, så gå den efter, da det især kan knibe med dybe ridser i siderne. Drys sværen med salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Stik laurbærbladene i stegen. Hæld 3 dl vand i en lille bradepande, læg løg i skiver i vandet. Læg en rist over. Læg kødet på risten. Læg evt. sammenkrøl-let stanniol under kødet, for at få sværen til at ligge så vandret som muligt. Stik et stegetermometer ind midt i kødet. Stil stegen på en bageplade med bagepapir midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader.
Sæt grøntsager og kartofler i ovnen 15 minutter efter stegen er sat i ovnen.
Steg stegen til centrumtemperaturen er 55 grader.
Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.

Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.

Skær grøntsagerne i tern på ca. 2 x 2 x 2 cm. Skrub kartoflerne godt og skær dem i halve. Vend grøntsager og kartofler i olie, citronsaft, timian, salt og peber. Fordel det på bagepapiret i ovnen.
Bag grøntsager og kartofler til de er møre ca. 1 time. Hvis ovnen skrues op til 250 grader, er det vigtigt at holde øje med, at det ikke bliver for mørkt.

Tag stegen ud af ovnen og hæld skyen fra. Si skyen op i en gryde og skum fedtet fra. Der skal være ca. 3 dl sky - spæd med vand hvis der mangler væske. Ryst melet ud i ca. ½ dl vand og rør det i skyen. Tilsæt balsamico. Kog saucen igennem ca. 5 minutter under omrøring. Smag til med ribsgelé, salt og peber. Giv saucen lidt kulør.

Skær sværene af flæskestegen. Skær fedtet af mellem svær og kød og kasser fedtet. Skær kødet i tynde skiver og pynt med sværene.

Tips

  • Hvis du vil have boblende svær, skal temperaturen op på 225-250 grader.
  • Hvis du ikke har et stegetermometer, så steg flæskestegen 1¼ - 1½ time.
  • En rest flæskesteg kan bruges til flæskestegssandwich, biksemad og svinekam med tunsauce.
  • Hvis sværen ikke er sprød, når kødet er 65 grader i centrum. Tag stegen ud af ovnen. Skær sværen af og del sværene enkeltvis og læg i ovnen ved 225-250 grader til de er sprøde. Jo højere temperatur, jo hurtigere bliver de færdige - men jo større er risikoen også for, at de bliver for mørke.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person, hvis flæskestegen spises uden fedtkant
Protein 31%
Kulhydrat 36%
Fedt 33%
2405 kJ – 575 kcal

Energifordeling og -indhold pr. person, hvis flæskestegen spises med fedtkant
Protein 27%
Kulhydrat 30%
Fedt 43%
2845 kJ – 675 kcal
Gæster