Julefyldt flæskesteg

Julefyldt flæskesteg

Af Carsten Kyster og Anders Elong

Det skal du bruge

Frokostret til 8 personer

1½ kg svinekam uden ben
1 dl svesker uden sten
1 dl valnødder
1 citron
1½ -2 spsk groft salt
peber
kødsnor eller kødnåle

Tilbehør
8 skiver groft rugbrød
sennep

1¾ time


Sådan gør du

Bed slagteren skære stegen af det stykke af kammen, som går fra mørbradenden og op til 5. ribben - uden mørbradklods. Bed slagteren om at skære en lang lomme i kødet lige under sværens fedtlag.

Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm´s mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i si-derne. Hak svesker og valnødder i tern og bland det med revet citronskal. Kom fyldet samt ½ spsk salt og peber ind i lommen og luk med kødsnor eller kødnåle.

Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene.

Læg stegen i en lille bradepande evt. på en rist, så sværen ligger så lige som muligt. Læg
sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret.
Sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 1½ time.

Sådan bliver kødet saftigt og sværen sprød:
Stik et stegetermometer ind midt i kødet.
Mærk om sværen er sprød, når centrumtemperaturen er 55 grader.

Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.
Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.

Tag stegen ud af ovnen.

Tips

  • Flæskestegen kan steges ved indirekte varme på en grill.
  • Læg bagepapir eller stanniol i bunden af bradepanden, det letter rengøringen. 
  • Julefyldt flæskesteg kan bruges som middagsret med fx braiserede rodfrugter.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Er under udarbejdelse.

Gæster