Du kender det sikkert. At have lavet rigeligt med mad og selv om folk blev mætte var der stadig rester til overs.

Men der er utallige måder at genbruge dine madrester, og det er oplagt at tage børnene med i køkkenet for at lære dem hvordan.

"Noget af det vigtigste i forhold til rester er, at få dem tildækket og sat tildækket i køleskabet, så hurtigt som muligt. Og så skal man huske, at det jo også er en fordel for økonomien, hvis man genbruger resterne i stedet for at smide dem ud," siger Line Munk Damsgaard, ernæringsekspert i Landbrug & Fødevarer.

I princippet er der ikke nogen retter, du ikke kan kaste dig over. Vi har bedt Line Munk Damsgaard, give dig 3 vigtige råd til, hvordan du gør:

  1. Giv barnet medbestemmelse i forhold til, hvordan resterne skal bruges. Desto mindre børnene er, desto vigtigere er det, at sætte nogle afgrænsede rammer og valgmuligheder. Spørg fx. barnet: Skal vi bruge resten af kyllingen i en salat eller i et pitabrød i morgen?
  2. Tag børnene med i køkkenet, så de er med til at lave noget ud af resterne til næste dags madpakke eller aftensmad. En stor del af forarbejdet er gjort, når man bruger rester. Derfor kan det være en mere overkommelig opgave at have et barn med til at lave maden, når I bruger rester.
  3. Omtal rester som noget positivt, og det at bruge rester som en rigtig god idé. Rester er ikke noget ”der bare skulle have været smidt ud”. Det er lækker mad, der med lidt nye ingredienser kan smage himmelsk - og så er det godt for pengepungen.